Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Nie od razu herbatę pokochano…
Gastronomia, artykuły spożywcze

Nie od razu herbatę pokochano…

Najstarsza historia herbaty nierozerwalnie związana jest z Chinami. Z czasem jednak popularność złocistego napoju rosła. Stopniowo pojawiał się w coraz większej liczbie miejsc, docierając również do Europy. W siedemnastym wieku herbata dotarła również do Polski. www.kuszyk-mediacje.pl www.srzednic

Pochwała herbaty
Gastronomia, artykuły spożywcze

Pochwała herbaty

Współcześnie parzenie i picie herbaty niemal weszło nam w krew – traktujemy tę czynność bardzo naturalnie i bez przesadnego zaangażowania. Jednocześnie jednak potrafimy docenić rozgrzewającą moc gorącego naparu w chłodny dzień. Warto jednak wiedzieć, jak ogromnym kultem otaczano dawniej spożywanie

Jak wybierać pieczywo?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jak wybierać pieczywo?

Pieczywo to podstawa diety większości Polaków – niektórzy jedzą je nawet trzy a nawet cztery razy dziennie. Jednocześnie wśród licznej grupy mieszkańców naszego kraju panuje przekonanie, że chleb jest tuczący i należy go zupełnie wykluczyć z diety. Dietetycy uważają jednak, że najlepszym rozwiązan

Kuchnia hinduska
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia hinduska

Indie, kraj charakteryzujący się zupełnie odmienną od naszej kulturą, innymi zwyczajami, będący kolebką i jednocześnie zbitkiem wielu religii, a co za tym idzie także i tradycji, daje nam możliwość obcowania z zupełnie inną kuchnią. Potrawy hinduskie i ich smaki są dla nas obcymi, co nie znaczy wcal

Woda kokosowa
Gastronomia, artykuły spożywcze

Woda kokosowa

Kokos jeszcze do niedawna kojarzył nam się głównie z wiórkami, które potrafią nadać każdemu deserowi niepowtarzalny, egzotyczny smak. Później przyszedł czas na docenienie oleju kokosowego, który wkradł się nie tylko do kuchni, ale także na łazienkowe półki. Ostatnio, wśród Polaków pojawiła się moda

Owoce jagodowe
Gastronomia, artykuły spożywcze

Owoce jagodowe

Już niedługo na sklepowych półkach zagoszczą różnego rodzaju owoce jagodowe: porzeczki, borówki, żurawina, maliny, jeżyny, poziomki oraz truskawki. Warto włączyć je do swojej codziennej diety, nie tylko ze względu na niepowtarzalne walory smakowe. Owoce te są bowiem jednymi z najzdrowszych produktó

Sposoby parzenia kawy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Sposoby parzenia kawy

Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do porannego picia kawy. Przygotowujemy ją szybko zalewając zmieloną lub rozpuszczalną kawę wrzątkiem, nie mamy wiele czasu, by rano delektować się tym napojem. Wydaje się nam, że nasza kawa jest w sam raz i zupełnie wystarcza do rozbudzenia ze snu. Tymczasem jest mnó

Żurek – tradycyjna zupa wielkanocna
Gastronomia, artykuły spożywcze

Żurek – tradycyjna zupa wielkanocna

Żurek to jedna z najbardziej charakterystycznych wielkanocnych zup, którą możemy zobaczyć na świątecznym stole niezależnie od regionu. Potrawa ta nie jest jednak charakterystyczna wyłącznie dla kuchni polskiej, ale także niemieckiej, czeskiej, słowackiej, a także białoruskiej. Sama jej nazwa pochod

Lody naturalne
Gastronomia, artykuły spożywcze

Lody naturalne

Odkąd ludzie stali się bardziej świadomi wpływu rodzaju żywności, którą spożywają, na jakość swojego życia, wielu z nich zaczęło zwracać uwagę na to, co ma na talerzu oraz jaki jest skład danej potrawy. Wielu z nas, stara się całkowicie unikać dań wysoko przetworzonych, zawierających środki konserw

Jakie napoje podać gościom?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jakie napoje podać gościom?

Wydawać by się mogło, że napoje pełnią drugoplanową rolę podczas imprezy komunijnej czy z okazji chrztu, jednak w rzeczywistości są równie ważne jak główne danie. Planując jakie napoje podasz swoim gościom pamiętaj o każdym, zarówno starszych jak i dzieciach. Staraj się przy tym uwzględnić ich gus

Wielkanocne desery – mazurki, serniki i baby
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wielkanocne desery – mazurki, serniki i baby

Święta Wielkanocne to okres, kiedy każdy z nas pozwala sobie na nieco większą rozpustę w kwestii żywienia i diety. Już od rana spożywamy ciężkie mięsa, zupy czy jajka przyrządzone z dużą ilością majonezu. W świątecznym menu nie może więc zabraknąć również deserów, czyli w przypadku Wielkanocy mazur

Wielkanocne przekąski
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wielkanocne przekąski

Stół wielkanocny zazwyczaj ugina się pod ciężarem wszelkiego rodzaju pyszności – żurku, białej kiełbasy, pieczonych mięs, bab, serników i mazurków. Mimo to warto pamiętać także o drobnych przekąskach, które będą idealne dla osób chcących trzymać dietę podczas Świąt i w ciekawy sposób urozmaicą wiel