Techniki latte art.

Techniki latte art.

Wydaje się, że malowane wzory na espresso to prosta sprawa i każdy może się tego szybko nauczyć. Latte art jest właśnie malowaniem wzorów na powierzchni kawy za pomocą spienionego mleka. Prostych wzorów istotnie nietrudno się nauczyć, ale by osiągnąć poziom absolutnej perfekcji potrzeba wieloletniej praktyki, ciągłego doskonalenia w wykonywaniu tej czynności.

Modne od lat 80-tych XX wieku tworzenie prostych wzorów na kawie, rozbudziło chęć dalszych działań w tym kierunku. Na początku to był rysunek serca, rozety albo jabłka. Następnie malowano coraz bardziej skomplikowane wzory, a wszystko zależało od wyobraźni baristy.

On bowiem, jak artysta malarz farbami, maluje mleczną pianą obrazy na espresso. Możliwości są nieograniczone, ale podstawą jest zawsze dobrze przygotowana kawa. Najlepiej, jeśli barista używa do mleka dzbanka ze stali nierdzewnej z dobrze wyprofilowanym dzióbkiem.

Niezwykle ważne jest to, by mleko było spienione w odpowiedniej temperaturze i pozbawione pęcherzyków powietrza, powinno też mieć konsystencję aksamitnej emulsji. Podczas wykonywania wzorów istotne jest stałe, wolne tempo i dokładność. Można do obrazów zastosować dwie techniki, albo tworzyć je za pomocą strumienia spienionego mleka, albo używając wykałaczki rysować wzory na powierzchni mleka wylanego na kawę.

Najciekawsze efekty powstają wtedy, gdy połączy się obie techniki razem. Perfekcję baristy poznamy po tym, że wielokrotnie powtarzany przez niego wzór będzie idealnie taki sam na każdym espresso. Takiego fachowca z doskonale opanowaną szczególną specjalizacją zechce zatrudnić każda dobra kawiarnia.