Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Bezmięsna Wigilia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Bezmięsna Wigilia

Kilka lat temu Kościół katolicki zniósł obowiązek powstrzymywania się od spożywania mięsa podczas wigilijnej kolacji. Mimo to tradycja ta jest tak bardzo zakorzeniona w społeczeństwie polskim, że mało kto skorzystał z nowego prawa. www.kotel.com.pl https://exeller.be/produkt/green-tea-95-50-ekstrak

Kuchnia niemiecka
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia niemiecka

Wbrew pozorom i opiniom większości nas, kuchnia niemiecka, jest bardzo bogatą i różnorodną. opakowania ekologiczne ocet jabłkowy w proszku W naszym mniemaniu kojarzy się przede wszystkim z piwem, golonkami, kapustą i ziemniakami lub też kiełbasą, potocznie nazywaną u nas „białym wurstem”. Ponie

Ulice naszych miast a inna kuchnia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Ulice naszych miast a inna kuchnia

Minęły już czasy, gdy na naszych talerzach gościł tylko kotlet schabowy z ziemniakami i surówką. https://eattofit.pl/ https://www.dagrasso.pl/siedlce-hlasko Gdy schematyczne nasze domowe menu ograniczało się tylko do rosołu czy też zupy ogórkowej. Wspomniana wcześniej globalizacja, wynikająca ta

Kupujemy domową maszynę do lodów. Na co zwrócić uwagę?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kupujemy domową maszynę do lodów. Na co zwrócić uwagę?

Lody przygotowane samemu są z pewnością dużo zdrowsze od tych kupnych. To my sami decydujemy, jakie składniki chcemy do nich dodać. Zamiast kupować smakołyki w lodziarni, warto zaopatrzyć się w maszynę do lodów i cieszyć się ich smakiem, kiedy tylko chcemy. Przy zakupie urządzenia do produkcji lodów

Dlaczego warto jeść mango?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dlaczego warto jeść mango?

Mango to owoc, którego właściwości odżywcze doceniono już ponad cztery tysiące lat temu. Wówczas już było bardzo popularne na terenach Indii, ale do Europy dotarło mniej więcej w XVI wieku. miód prosto z pasieki Da Grasso Przez wiele lat jednak, badacze nie zdawali sobie sprawy, że mango oprócz n

Czy jajka są zdrowe?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Czy jajka są zdrowe?

Wokół jajek narosło wiele żywieniowych mitów. Część z nas uważa, że powinniśmy je spożywać regularnie – ze względu na zawartość, inni natomiast twierdzą, iż są one wyłącznie źródłem cholesterolu. Do jakiej kategorii produktów zaliczyć więc jajka – zdrowych, stanowiących podstawę diety czy zupełnie

Przewodnik po rodzajach noży kuchennych
Gastronomia, artykuły spożywcze

Przewodnik po rodzajach noży kuchennych

Nóż kuchenny to jeden z niezbędnych przyborów kucharza. W naszej kuchni często znajduje się wiele różnych noży kuchennych, ale tak naprawdę nie wiemy dokładnie jakie jest ich przeznaczenie. Warto przyjrzeć się bliżej rodzajom noży, by właściwie ich używać. Podstawowym nożem, który warto mieć na wyp

Niezbędnik kucharza ��– patelnia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Niezbędnik kucharza – patelnia

Patelnia to obowiązkowy punkt na liście potrzebnych przyborów kuchennych. Niektórym wystarczy jedna patelnia, na której przyrządzane są różne dania, a inni wolą dostosować rodzaj patelni do specyfiki przygotowywanych potraw. Jakie patelnie dostępne są na rynku? Patelnię elektryczną podłącza się do

Kuchnia azjatycka
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia azjatycka

Każdy z kontynentów charakteryzuje się swoją odmiennością i swoistością, nie tylko pod względem położenia geograficznego, zwyczajów, tradycji i zachowań mieszkańców, ale także i tą widoczną w nawykach kulinarnych. Azja od dawien dawna, uważana była, i nadal zresztą jest, za kolebkę wielu kulinarnyc

Kuchnia a otwartość na zmiany
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia a otwartość na zmiany

Coraz częściej przemieszczamy się, jeździmy i zwiedzamy, zarówno nasz kraj, jak i cały świat, próbujemy, smakujemy odkrywając nowe smaki, delektujemy się nimi i pragniemy przenieść je do własnej kuchni. Zatrzymać na zawszę tę odrobinę nowości, inności i świeżości. Staramy się, więc nauczyć, choć odr

Akcesoria do smażenia w głębokim tłuszczu
Gastronomia, artykuły spożywcze

Akcesoria do smażenia w głębokim tłuszczu

W gorącym oleju możemy przygotować kurczaka w cieście czy słodkie pączki. Do smażenia w głębokim tłuszczu przydadzą się łyżka cedzakowa i termometr. Te dwa akcesoria znacznie ułatwią przyrządzanie potraw. Jeśli często wykonujesz przepisy w podobny sposób, koniecznie zaopatrz się w takie kuchenne pr

Sprzęt do obróbki owoców
Gastronomia, artykuły spożywcze

Sprzęt do obróbki owoców

Przygotowywanie różnych potraw i soków z owoców wymaga posiadania odpowiedniego sprzętu. Zaopatrzenie się w kuchenne narzędzia przeznaczone do obróbki owoców, znacznie ułatwi pracę w kuchni i zwiększy kulinarne możliwości. Jednym z praktycznych urządzeń kuchennych jest drylownica. Dzięki niej łatwo

Szwedzi stół zawsze dobrym rozwiązaniem
Gastronomia, artykuły spożywcze

Szwedzi stół zawsze dobrym rozwiązaniem

Jeżeli przygotowujesz w domu uroczystość komunijną lub wraz z rodziną świętujecie chrzciny malucha to bez wątpienia drugim najważniejszym elementem imprezy, zaraz po dziecku, będzie jedzenie. Co jednak w przypadku, gdy nie masz dużo czasu na jego przygotowanie, lub pieniędzy, by imprezę zorganizowa

Pomysły na tort z okazji chrztu
Gastronomia, artykuły spożywcze

Pomysły na tort z okazji chrztu

Nie każdy ma tyle talentu i cierpliwości by bawić się w artystyczne wypieki. Są jednak na całe szczęście cukiernicy, którzy bez problemu zrealizują każde woje życzenie. https://printcake.pl/ kwiaty jadalne Na pewno ich usługi przydadzą się, jeżeli organizujesz uroczystość z okazji chrztu swojego

Czego należy unikać na komunijnym stole?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Czego należy unikać na komunijnym stole?

Pierwsza Komunia Święta to ważne wydarzenie i powinno być należycie celebrowane. Ponieważ to uroczysty dzień dla całej rodziny, to wszyscy bez wyjątku powinni przestrzegać kilku zasad, które tyczą się także jadłospisu tej uroczystości. Jeśli jesteś gospodynią komunijnej imprezy pamiętaj o kilku spr

Potrawy świąteczne w Niemczech
Gastronomia, artykuły spożywcze

Potrawy świąteczne w Niemczech

Boże Narodzenie to święto obchodzone w wielu krajach świata. W każdym z nich znajdziemy jednak pewne różnice bożonarodzeniowych obrządkach czy chociażby kuchni. Odmienności nie musimy szukać daleko – wystarczy, że przyjrzymy się naszym sąsiadom zza zachodniej granicy, czyli Niemcom. Największe różni

Sposoby podawania różnych rodzajów kawy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Sposoby podawania różnych rodzajów kawy

Jednym z wielu zadań podczas kursów dla baristów jest przekazanie obszernej wiedzy na temat sposobów podawania kawy. Przyszli adepci muszą wiedzieć nie tylko, jak zaparzyć dobrą kawę, ale również w jakim naczyniu ją zaserwować klientowi. www.mecom.com.pl kubki jednorazowe Te dwa elementy sztuki s

Wpływ Unii Europejskiej na rozwój przemysłu spożywczego w Polsce
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wpływ Unii Europejskiej na rozwój przemysłu spożywczego w Polsce

Polski przemysł spożywczy uległ znacznym przeobrażeniom, w wyniku przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Po tym wydarzeniu, polscy przedsiębiorcy będący producentami produktów spożywczych, odnotowali wyraźny wzrost przychodów. Produkowane w Polsce produkty spożywcze, należące między innymi do

Producenci produkują żywność bez konserwantów
Gastronomia, artykuły spożywcze

Producenci produkują żywność bez konserwantów

Oczekiwania rynku, nieustanne badania naukowców i coraz większa świadomość konsumentów doprowadziły do tego, że producenci żywności musieli zrezygnować, lub chociaż wyeliminować część konserwantów z produktów spożywczych. Jeszcze do niedawna nie zwracaliśmy uwagi na to co jemy. Nie czytaliśmy etyk

Techniki latte art.
Gastronomia, artykuły spożywcze

Techniki latte art.

Wydaje się, że malowane wzory na espresso to prosta sprawa i każdy może się tego szybko nauczyć. Latte art jest właśnie malowaniem wzorów na powierzchni kawy za pomocą spienionego mleka. Prostych wzorów istotnie nietrudno się nauczyć, ale by osiągnąć poziom absolutnej perfekcji potrzeba wieloletniej

Czym jest herbata?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Czym jest herbata?

Prawie każdy z nas sięga po herbatę nawet kilka razy dziennie. Przyrządzamy ją w różnych odsłonach, a na półce w supermarkecie możemy odkryć jej liczne odmiany. Odpowiedź na pytanie: „czym jest herbata?” może więc wydawać się oczywista. Czy jednak rzeczywiście wiemy, co kryje się w naszych kubkach?