Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Bezmięsna Wigilia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Bezmięsna Wigilia

Kilka lat temu Kościół katolicki zniósł obowiązek powstrzymywania się od spożywania mięsa podczas wigilijnej kolacji. Mimo to tradycja ta jest tak bardzo zakorzeniona w społeczeństwie polskim, że mało kto skorzystał z nowego prawa.Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego

Co będą piły dzieci?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Co będą piły dzieci?

Dla osoby organizującej rodzinną uroczystość zawsze dużym problemem są gusta smakowe dzieci. Jak wiadomo maluchy potrafią być bardzo wybredne w kwestii jedzenia, a w kwestii gospodarza leży zadbanie o to, by na jego imprezie dzieci były zadowolone i przede wszystkim – najedzone. O ile z potrawami p

Czego należy unikać na komunijnym stole?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Czego należy unikać na komunijnym stole?

Pierwsza Komunia Święta to ważne wydarzenie i powinno być należycie celebrowane. Ponieważ to uroczysty dzień dla całej rodziny, to wszyscy bez wyjątku powinni przestrzegać kilku zasad, które tyczą się także jadłospisu tej uroczystości. Jeśli jesteś gospodynią komunijnej imprezy pamiętaj o kilku spr

Dlaczego warto jeść mango?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dlaczego warto jeść mango?

Mango to owoc, którego właściwości odżywcze doceniono już ponad cztery tysiące lat temu. Wówczas już było bardzo popularne na terenach Indii, ale do Europy dotarło mniej więcej w XVI wieku.Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego? miód prosto z pasieki Da Grasso Przez

Jak wybierać pieczywo?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jak wybierać pieczywo?

Pieczywo to podstawa diety większości Polaków – niektórzy jedzą je nawet trzy a nawet cztery razy dziennie. Jednocześnie wśród licznej grupy mieszkańców naszego kraju panuje przekonanie, że chleb jest tuczący i należy go zupełnie wykluczyć z diety. Dietetycy uważają jednak, że najlepszym rozwiązan

Kuchnia a otwartość na zmiany
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia a otwartość na zmiany

Coraz częściej przemieszczamy się, jeździmy i zwiedzamy, zarówno nasz kraj, jak i cały świat, próbujemy, smakujemy odkrywając nowe smaki, delektujemy się nimi i pragniemy przenieść je do własnej kuchni. Zatrzymać na zawszę tę odrobinę nowości, inności i świeżości. Staramy się, więc nauczyć, choć odr

Kuchnia w stylu „light”
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia w stylu „light”

W ostatnim czasie, dosyć licznie powstają w Internecie, różnego rodzaju blogi kulinarne. Wiele z nich, nawiązuje w swoich przepisach na poszczególne dania, do tematyki odchudzania, które jest zresztą powszechnie praktykowane, i to nie tylko wśród kobiet. Kreatywni blogerzy, postanowili poeksperymen

Kupujemy domową maszynę do lodów. Na co zwrócić uwagę?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kupujemy domową maszynę do lodów. Na co zwrócić uwagę?

Lody przygotowane samemu są z pewnością dużo zdrowsze od tych kupnych. To my sami decydujemy, jakie składniki chcemy do nich dodać. Zamiast kupować smakołyki w lodziarni, warto zaopatrzyć się w maszynę do lodów i cieszyć się ich smakiem, kiedy tylko chcemy. Przy zakupie urządzenia do produkcji lodów

Kwitnące herbaty
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kwitnące herbaty

W naszym kraju herbata jest tak popularnym napojem, że jej spożywanie może wydawać się codziennością. Większość z nas uznaje więc różnorakie, smakowe mieszanki za artykuł pierwszej potrzeby, który możemy znaleźć w każdym domu. Trudno więc wyobrazić sobie, że herbata może być również wspaniałym prez

Niezbędnik kucharza – patelnia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Niezbędnik kucharza – patelnia

Patelnia to obowiązkowy punkt na liście potrzebnych przyborów kuchennych. Niektórym wystarczy jedna patelnia, na której przyrządzane są różne dania, a inni wolą dostosować rodzaj patelni do specyfiki przygotowywanych potraw. Jakie patelnie dostępne są na rynku? Patelnię elektryczną podłącza się do

Owoce jagodowe
Gastronomia, artykuły spożywcze

Owoce jagodowe

Już niedługo na sklepowych półkach zagoszczą różnego rodzaju owoce jagodowe: porzeczki, borówki, żurawina, maliny, jeżyny, poziomki oraz truskawki. Warto włączyć je do swojej codziennej diety, nie tylko ze względu na niepowtarzalne walory smakowe. Owoce te są bowiem jednymi z najzdrowszych produktó

Producenci produkują żywność bez konserwantów
Gastronomia, artykuły spożywcze

Producenci produkują żywność bez konserwantów

Oczekiwania rynku, nieustanne badania naukowców i coraz większa świadomość konsumentów doprowadziły do tego, że producenci żywności musieli zrezygnować, lub chociaż wyeliminować część konserwantów z produktów spożywczych. Jeszcze do niedawna nie zwracaliśmy uwagi na to co jemy. Nie czytaliśmy etyk

Przez żołądek do serca
Gastronomia, artykuły spożywcze

Przez żołądek do serca

W każdym powiedzeniu jest trochę prawdy. Nie bez powodu mówi się przecież, że do serca mężczyzny najlepiej trafić przez żołądek.Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego? Z równym powodzeniem, można to porzekadło zastosować również w drugą stronę. Poniżej zamieszczono kil

Sposoby parzenia kawy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Sposoby parzenia kawy

Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do porannego picia kawy. Przygotowujemy ją szybko zalewając zmieloną lub rozpuszczalną kawę wrzątkiem, nie mamy wiele czasu, by rano delektować się tym napojem. Wydaje się nam, że nasza kawa jest w sam raz i zupełnie wystarcza do rozbudzenia ze snu.Przeczytaj również:

Sposoby podawania różnych rodzajów kawy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Sposoby podawania różnych rodzajów kawy

Jednym z wielu zadań podczas kursów dla baristów jest przekazanie obszernej wiedzy na temat sposobów podawania kawy. Przyszli adepci muszą wiedzieć nie tylko, jak zaparzyć dobrą kawę, ale również w jakim naczyniu ją zaserwować klientowi. www.mecom.com.pl kubki jednorazowe Te dwa elementy sztuki s

Sprzęt do obróbki owoców
Gastronomia, artykuły spożywcze

Sprzęt do obróbki owoców

Przygotowywanie różnych potraw i soków z owoców wymaga posiadania odpowiedniego sprzętu. Zaopatrzenie się w kuchenne narzędzia przeznaczone do obróbki owoców, znacznie ułatwi pracę w kuchni i zwiększy kulinarne możliwości. Jednym z praktycznych urządzeń kuchennych jest drylownica. Dzięki niej łatwo

Szwedzi stół zawsze dobrym rozwiązaniem
Gastronomia, artykuły spożywcze

Szwedzi stół zawsze dobrym rozwiązaniem

Jeżeli przygotowujesz w domu uroczystość komunijną lub wraz z rodziną świętujecie chrzciny malucha to bez wątpienia drugim najważniejszym elementem imprezy, zaraz po dziecku, będzie jedzenie. Co jednak w przypadku, gdy nie masz dużo czasu na jego przygotowanie, lub pieniędzy, by imprezę zorganizowa

Techniki latte art.
Gastronomia, artykuły spożywcze

Techniki latte art.

Wydaje się, że malowane wzory na espresso to prosta sprawa i każdy może się tego szybko nauczyć. Latte art jest właśnie malowaniem wzorów na powierzchni kawy za pomocą spienionego mleka. Prostych wzorów istotnie nietrudno się nauczyć, ale by osiągnąć poziom absolutnej perfekcji potrzeba wieloletniej

Ulice naszych miast a inna kuchnia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Ulice naszych miast a inna kuchnia

Minęły już czasy, gdy na naszych talerzach gościł tylko kotlet schabowy z ziemniakami i surówką.Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego? https://eattofit.pl/ https://www.dagrasso.pl/siedlce-hlasko Gdy schematyczne nasze domowe menu ograniczało się tylko do rosołu czy

Wielkanocne desery – mazurki, serniki i baby
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wielkanocne desery – mazurki, serniki i baby

Święta Wielkanocne to okres, kiedy każdy z nas pozwala sobie na nieco większą rozpustę w kwestii żywienia i diety. Już od rana spożywamy ciężkie mięsa, zupy czy jajka przyrządzone z dużą ilością majonezu. W świątecznym menu nie może więc zabraknąć również deserów, czyli w przypadku Wielkanocy mazur

Wielkanocne przekąski
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wielkanocne przekąski

Stół wielkanocny zazwyczaj ugina się pod ciężarem wszelkiego rodzaju pyszności – żurku, białej kiełbasy, pieczonych mięs, bab, serników i mazurków. Mimo to warto pamiętać także o drobnych przekąskach, które będą idealne dla osób chcących trzymać dietę podczas Świąt i w ciekawy sposób urozmaicą wiel

Woda kokosowa
Gastronomia, artykuły spożywcze

Woda kokosowa

Kokos jeszcze do niedawna kojarzył nam się głównie z wiórkami, które potrafią nadać każdemu deserowi niepowtarzalny, egzotyczny smak. Później przyszedł czas na docenienie oleju kokosowego, który wkradł się nie tylko do kuchni, ale także na łazienkowe półki. Ostatnio, wśród Polaków pojawiła się moda

Wpływ konkurencji na rozwój przemysłu spożywczego
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wpływ konkurencji na rozwój przemysłu spożywczego

Wpływ na rozwój przemysłu spożywczego w bardzo dużej mierze ma konkurencyjność. Producenci żywności prześcigają się między sobą w tworzeniu i unowocześnianiu swoich produktów. Nieustannie poszerzają gamę oferowanych wyrobów. Podwyższają ich jakość oraz tworzą zupełnie nowe produkty wedle oczekiwań

Wpływ Unii Europejskiej na rozwój przemysłu spożywczego w Polsce
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wpływ Unii Europejskiej na rozwój przemysłu spożywczego w Polsce

Polski przemysł spożywczy uległ znacznym przeobrażeniom, w wyniku przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Po tym wydarzeniu, polscy przedsiębiorcy będący producentami produktów spożywczych, odnotowali wyraźny wzrost przychodów. Produkowane w Polsce produkty spożywcze, należące między innymi do