Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Dania „fit”
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dania „fit”

Nie da się zaprzeczyć, że współczesne społeczeństwo bardzo dużą wagę przywiązuje do rodzaju spożywanej żywności, dostarczania organizmowi cennych składników odżywczych wraz z pożywieniem, po to, by być zdrowym, a także móc się cieszyć nienaganną, atrakcyjną sylwetką. Mówi się nawet o zjawisku z tym

Wybór kawy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wybór kawy

Wiadomo, że podstawowym narzędziem pracy baristy jest ciśnieniowy ekspres do parzenia kawy, dzięki któremu możemy pić doskonale przyrządzony napój. Obsługujący tę maszynę powinien dbać o jej czystość i dobry stan techniczny, ale przede wszystkim wiedzieć, jakiej kawy używać, żeby sporządzać najwyżs

Kuchnia w stylu „light”
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia w stylu „light”

W ostatnim czasie, dosyć licznie powstają w Internecie, różnego rodzaju blogi kulinarne. Wiele z nich, nawiązuje w swoich przepisach na poszczególne dania, do tematyki odchudzania, które jest zresztą powszechnie praktykowane, i to nie tylko wśród kobiet. Kreatywni blogerzy, postanowili poeksperymen

Czy warto zostać baristą?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Czy warto zostać baristą?

Ten nowy zawód budzi duże zainteresowanie, ale również wiele wątpliwości. Każdy, kto chce znaleźć zatrudnienie w kawiarni zastanawia się, czy ta praca będzie dobrze płatna i pozwoli mu żyć na godnym poziomie. Osoby zatrudnione w takich lokalach często rezygnują z pracy, bo nie widzą dla siebie pers

Kwitnące herbaty
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kwitnące herbaty

W naszym kraju herbata jest tak popularnym napojem, że jej spożywanie może wydawać się codziennością. Większość z nas uznaje więc różnorakie, smakowe mieszanki za artykuł pierwszej potrzeby, który możemy znaleźć w każdym domu. Trudno więc wyobrazić sobie, że herbata może być również wspaniałym prez

Herbaciane klipery
Gastronomia, artykuły spożywcze

Herbaciane klipery

Początkowo handel herbatą był bardzo silnie zmonopolizowany przez Chiny, które jako jedyne dysponowały jej uprawami. Jednak w dziewiętnastym wieku uprawę roślin, z których przyrządzano popularny napar, rozpoczęto również w Indiach. Wtedy też brytyjscy importerzy doczekali się silnej konkurencji ze

Dania wegetariańskie dla zdrowia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dania wegetariańskie dla zdrowia

Zarówno w Polsce, jaki na całym świecie, coraz chętniej praktykowany jest wegetarianizm. Dla jednych jest to rodzaj diety, nowa forma odżywiania, inni zaś twierdzą, że sposób na życie, pewien styl, filozofia. Posiłki wegetariańskie są całkowicie pozbawione mięsa, ryb i wszelkich owoców morza. Codzie

Przez żołądek do serca
Gastronomia, artykuły spożywcze

Przez żołądek do serca

W każdym powiedzeniu jest trochę prawdy. Nie bez powodu mówi się przecież, że do serca mężczyzny najlepiej trafić przez żołądek. Z równym powodzeniem, można to porzekadło zastosować również w drugą stronę. Poniżej zamieszczono kilka porad „od kuchni”, dotyczących przygotowania idealnego posiłku na w

Marketingowy rozwój przemysłu spożywczego
Gastronomia, artykuły spożywcze

Marketingowy rozwój przemysłu spożywczego

Rozwój przemysłu spożywczego dotyczy nie tylko jego aspektu technologicznego i produkcyjnego, ale również marketingowego. Także w tym zakresie można dostrzec kolosalne różnice, między tym co oferowały nam koncerny spożywcze przed laty, a tym co możemy dostrzec dzisiaj. Wpływ na to ma bez wątpienia f

Innowacyjne mleko i nie tylko dla nietolerujących laktozy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Innowacyjne mleko i nie tylko dla nietolerujących laktozy

Laktoza to disaharyd występujący w mleku, który w procesie trawienia rozkładany jest na cukier prosty. Ta substancja została odkryta już w XVII wieku, jednak stosunkowo niedawno zauważono, że u osób, u których w organizmie występuje niedobór laktozy, może występować również nietolerancja tej substa

Co będą piły dzieci?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Co będą piły dzieci?

Dla osoby organizującej rodzinną uroczystość zawsze dużym problemem są gusta smakowe dzieci. Jak wiadomo maluchy potrafią być bardzo wybredne w kwestii jedzenia, a w kwestii gospodarza leży zadbanie o to, by na jego imprezie dzieci były zadowolone i przede wszystkim – najedzone. O ile z potrawami p

Wpływ konkurencji na rozwój przemysłu spożywczego
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wpływ konkurencji na rozwój przemysłu spożywczego

Wpływ na rozwój przemysłu spożywczego w bardzo dużej mierze ma konkurencyjność. Producenci żywności prześcigają się między sobą w tworzeniu i unowocześnianiu swoich produktów. Nieustannie poszerzają gamę oferowanych wyrobów. Podwyższają ich jakość oraz tworzą zupełnie nowe produkty wedle oczekiwań