Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Akcesoria do smażenia w głębokim tłuszczu
Gastronomia, artykuły spożywcze

Akcesoria do smażenia w głębokim tłuszczu

W gorącym oleju możemy przygotować kurczaka w cieście czy słodkie pączki. Do smażenia w głębokim tłuszczu przydadzą się łyżka cedzakowa i termometr.Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego? Te dwa akcesoria znacznie ułatwią przyrządzanie potraw. Jeśli często wykonujesz

Nie od razu herbatę pokochano…
Gastronomia, artykuły spożywcze

Nie od razu herbatę pokochano…

Najstarsza historia herbaty nierozerwalnie związana jest z Chinami. Z czasem jednak popularność złocistego napoju rosła.Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego? Stopniowo pojawiał się w coraz większej liczbie miejsc, docierając również do Europy. W siedemnastym wieku h

Pochwała herbaty
Gastronomia, artykuły spożywcze

Pochwała herbaty

Współcześnie parzenie i picie herbaty niemal weszło nam w krew – traktujemy tę czynność bardzo naturalnie i bez przesadnego zaangażowania. Jednocześnie jednak potrafimy docenić rozgrzewającą moc gorącego naparu w chłodny dzień.Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego? W

Czy jajka są zdrowe?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Czy jajka są zdrowe?

Wokół jajek narosło wiele żywieniowych mitów. Część z nas uważa, że powinniśmy je spożywać regularnie – ze względu na zawartość, inni natomiast twierdzą, iż są one wyłącznie źródłem cholesterolu. Do jakiej kategorii produktów zaliczyć więc jajka – zdrowych, stanowiących podstawę diety czy zupełnie

Żurek – tradycyjna zupa wielkanocna
Gastronomia, artykuły spożywcze

Żurek – tradycyjna zupa wielkanocna

Żurek to jedna z najbardziej charakterystycznych wielkanocnych zup, którą możemy zobaczyć na świątecznym stole niezależnie od regionu. Potrawa ta nie jest jednak charakterystyczna wyłącznie dla kuchni polskiej, ale także niemieckiej, czeskiej, słowackiej, a także białoruskiej. Sama jej nazwa pochod

Lody naturalne
Gastronomia, artykuły spożywcze

Lody naturalne

Odkąd ludzie stali się bardziej świadomi wpływu rodzaju żywności, którą spożywają, na jakość swojego życia, wielu z nich zaczęło zwracać uwagę na to, co ma na talerzu oraz jaki jest skład danej potrawy. Wielu z nas, stara się całkowicie unikać dań wysoko przetworzonych, zawierających środki konserw

Jakie napoje podać gościom?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jakie napoje podać gościom?

Wydawać by się mogło, że napoje pełnią drugoplanową rolę podczas imprezy komunijnej czy z okazji chrztu, jednak w rzeczywistości są równie ważne jak główne danie. Planując jakie napoje podasz swoim gościom pamiętaj o każdym, zarówno starszych jak i dzieciach. Staraj się przy tym uwzględnić ich gus

Dania „fit”
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dania „fit”

Nie da się zaprzeczyć, że współczesne społeczeństwo bardzo dużą wagę przywiązuje do rodzaju spożywanej żywności, dostarczania organizmowi cennych składników odżywczych wraz z pożywieniem, po to, by być zdrowym, a także móc się cieszyć nienaganną, atrakcyjną sylwetką. Mówi się nawet o zjawisku z tym

Wybór kawy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wybór kawy

Wiadomo, że podstawowym narzędziem pracy baristy jest ciśnieniowy ekspres do parzenia kawy, dzięki któremu możemy pić doskonale przyrządzony napój. Obsługujący tę maszynę powinien dbać o jej czystość i dobry stan techniczny, ale przede wszystkim wiedzieć, jakiej kawy używać, żeby sporządzać najwyżs

Herbaciane klipery
Gastronomia, artykuły spożywcze

Herbaciane klipery

Początkowo handel herbatą był bardzo silnie zmonopolizowany przez Chiny, które jako jedyne dysponowały jej uprawami. Jednak w dziewiętnastym wieku uprawę roślin, z których przyrządzano popularny napar, rozpoczęto również w Indiach. Wtedy też brytyjscy importerzy doczekali się silnej konkurencji ze

Pomysły na tort z okazji chrztu
Gastronomia, artykuły spożywcze

Pomysły na tort z okazji chrztu

Nie każdy ma tyle talentu i cierpliwości by bawić się w artystyczne wypieki. Są jednak na całe szczęście cukiernicy, którzy bez problemu zrealizują każde woje życzenie.Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego? https://printcake.pl/ kwiaty jadalne Na pewno ich usługi p

Kuchnia hinduska
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia hinduska

Indie, kraj charakteryzujący się zupełnie odmienną od naszej kulturą, innymi zwyczajami, będący kolebką i jednocześnie zbitkiem wielu religii, a co za tym idzie także i tradycji, daje nam możliwość obcowania z zupełnie inną kuchnią. Potrawy hinduskie i ich smaki są dla nas obcymi, co nie znaczy wcal

Czy warto zostać baristą?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Czy warto zostać baristą?

Ten nowy zawód budzi duże zainteresowanie, ale również wiele wątpliwości. Każdy, kto chce znaleźć zatrudnienie w kawiarni zastanawia się, czy ta praca będzie dobrze płatna i pozwoli mu żyć na godnym poziomie. Osoby zatrudnione w takich lokalach często rezygnują z pracy, bo nie widzą dla siebie pers

Dania wegetariańskie dla zdrowia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dania wegetariańskie dla zdrowia

Zarówno w Polsce, jaki na całym świecie, coraz chętniej praktykowany jest wegetarianizm. Dla jednych jest to rodzaj diety, nowa forma odżywiania, inni zaś twierdzą, że sposób na życie, pewien styl, filozofia. Posiłki wegetariańskie są całkowicie pozbawione mięsa, ryb i wszelkich owoców morza.Przeczy

Marketingowy rozwój przemysłu spożywczego
Gastronomia, artykuły spożywcze

Marketingowy rozwój przemysłu spożywczego

Rozwój przemysłu spożywczego dotyczy nie tylko jego aspektu technologicznego i produkcyjnego, ale również marketingowego. Także w tym zakresie można dostrzec kolosalne różnice, między tym co oferowały nam koncerny spożywcze przed laty, a tym co możemy dostrzec dzisiaj. Wpływ na to ma bez wątpienia f

Innowacyjne mleko i nie tylko dla nietolerujących laktozy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Innowacyjne mleko i nie tylko dla nietolerujących laktozy

Laktoza to disaharyd występujący w mleku, który w procesie trawienia rozkładany jest na cukier prosty. Ta substancja została odkryta już w XVII wieku, jednak stosunkowo niedawno zauważono, że u osób, u których w organizmie występuje niedobór laktozy, może występować również nietolerancja tej substa

Kuchnia niemiecka
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia niemiecka

Wbrew pozorom i opiniom większości nas, kuchnia niemiecka, jest bardzo bogatą i różnorodną. opakowania ekologiczne ocet jabłkowy w proszku W naszym mniemaniu kojarzy się przede wszystkim z piwem, golonkami, kapustą i ziemniakami lub też kiełbasą, potocznie nazywaną u nas „białym wurstem”. Ponie

Przewodnik po rodzajach noży kuchennych
Gastronomia, artykuły spożywcze

Przewodnik po rodzajach noży kuchennych

Nóż kuchenny to jeden z niezbędnych przyborów kucharza. W naszej kuchni często znajduje się wiele różnych noży kuchennych, ale tak naprawdę nie wiemy dokładnie jakie jest ich przeznaczenie. Warto przyjrzeć się bliżej rodzajom noży, by właściwie ich używać. Podstawowym nożem, który warto mieć na wyp

Kuchnia azjatycka
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia azjatycka

Każdy z kontynentów charakteryzuje się swoją odmiennością i swoistością, nie tylko pod względem położenia geograficznego, zwyczajów, tradycji i zachowań mieszkańców, ale także i tą widoczną w nawykach kulinarnych. Azja od dawien dawna, uważana była, i nadal zresztą jest, za kolebkę wielu kulinarnyc

Potrawy świąteczne w Niemczech
Gastronomia, artykuły spożywcze

Potrawy świąteczne w Niemczech

Boże Narodzenie to święto obchodzone w wielu krajach świata. W każdym z nich znajdziemy jednak pewne różnice bożonarodzeniowych obrządkach czy chociażby kuchni. Odmienności nie musimy szukać daleko – wystarczy, że przyjrzymy się naszym sąsiadom zza zachodniej granicy, czyli Niemcom. Największe różni

Czym jest herbata?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Czym jest herbata?

Prawie każdy z nas sięga po herbatę nawet kilka razy dziennie. Przyrządzamy ją w różnych odsłonach, a na półce w supermarkecie możemy odkryć jej liczne odmiany.Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego? Odpowiedź na pytanie: „czym jest herbata?” może więc wydawać się ocz