Żurek to jedna z najbardziej charakterystycznych wielkanocnych zup, którą możemy zobaczyć na świątecznym stole niezależnie od regionu. Potrawa ta nie jest jednak charakterystyczna wyłącznie dla kuchni polskiej, ale także niemieckiej, czeskiej, słowackiej, a także białoruskiej. Sama jej nazwa pochodzi zresztą od niemieckiego słowa oznaczającego „kwaśny”. Żur tradycyjnie przygotowuje się na bazie zakwasu wykonanego z razowej mąki żytniej. To właśnie jej zupa zawdzięcza kwaśny smak.
Często zabiela się nią śmietaną bądź mlekiem. Wśród dodatków, z którymi najczęściej podajemy żur znajduje się szynka, biała kiełbasa, jajka oraz ziemniaki. Zdarza się również, że serwuje się nią z boczkiem wieprzowym, żeberkami lub suszonymi grzybami. Trudności – szczególnie osobom początkującym w kuchni – sprawia rozróżnienie żurku i białego barszczu. Zupy te rzeczywiście są do siebie bardzo podobne, a najczęściej wskazywaną różnicą jest zakwas, na jakim są przygotowywane.
Do przyrządzenia białego barszczu, w przeciwieństwie do żurku, używa się zakwasu pszennego.