Stół wielkanocny zazwyczaj ugina się pod ciężarem wszelkiego rodzaju pyszności – żurku, białej kiełbasy, pieczonych mięs, bab, serników i mazurków. Mimo to warto pamiętać także o drobnych przekąskach, które będą idealne dla osób chcących trzymać dietę podczas Świąt i w ciekawy sposób urozmaicą wielkanocne menu.
Do przygotowania przekąsek najlepiej wykorzystać nowalijki, czyli pomidory, ogórki, rzodkiewkę czy świeży szczypiorek. Najprościej zrobić z nich kolorowe koreczki, które nie tylko zawsze są chętnie jedzone przez gości, ale także stanowią świetną ozdobę stołu.
Jeśli chcemy przyrządzić coś bardziej oryginalnego świeże warzywa, np. z dodatkiem kurczaka czy szynki, możemy zawinąć w sałatę rzymską i wszystko to zawiązać szczypiorkiem.
Dobrze sprawdzą się również ogórkowe łódeczki nadziane sałatką jarzynową bądź pieczone pomidory ukrywające w środku mozzarellę. Jako że Wielkanoc to czas bez wątpienia kojarzący się z jajkami idealną przystawką będą tu właśnie jajka faszerowane różnego rodzaju pastami.
Do ich przygotowania możemy wykorzystać ryby, np. tuńczyka czy łososia bądź warzywa, np.
groszek.