Wielkanocne desery – mazurki, serniki i baby

Wielkanocne desery – mazurki, serniki i baby

15 kwietnia 2018 Wyłącz przez Antonina
www.mobiledev.pl

Święta Wielkanocne to okres, kiedy każdy z nas pozwala sobie na nieco większą rozpustę w kwestii żywienia i diety. Już od rana spożywamy ciężkie mięsa, zupy czy jajka przyrządzone z dużą ilością majonezu. W świątecznym menu nie może więc zabraknąć również deserów, czyli w przypadku Wielkanocy mazurków, serników, bab, a także paschy. Mazurek to typowe polskie ciasto, które najczęściej przygotowuje się na kruchym cieście i bogato zdobi marmoladą, masą kajmakową oraz różnego rodzaju bakaliami.

Tradycyjnym polskim ciastem dla tego okresu jest także sernik: kiedyś przygotowywany był z twarogu, dziś wykorzystuje się również inne sery, np. mascarpone i łączy z przeróżnymi dodatkami m.in. pomarańczą, kokosem, czekoladą czy kawą.

Wielkanoc to także festiwal różnego rodzaju bab – kakaowych, waniliowych, cytrynowych polanych lukrem bądź czekoladą i przyozdobionych bakaliami. Mówiąc o wielkanocnych deserach trzeba także wspomnieć paschę. Deser ten pochodzi z terenów Rosji lub Ukrainy. Podawany jest na zimno, a przygotowuje się go na bazie mleka lub śmietany z dodatkiem rodzynek, skórki pomarańczowej i innych bakalii.