Niezbędnik kucharza – patelnia

Niezbędnik kucharza – patelnia

4 marca 2019 Wyłącz przez Antonina

Patelnia to obowiązkowy punkt na liście potrzebnych przyborów kuchennych. Niektórym wystarczy jedna patelnia, na której przyrządzane są różne dania, a inni wolą dostosować rodzaj patelni do specyfiki przygotowywanych potraw. Jakie patelnie dostępne są na rynku? Patelnię elektryczną podłącza się do prądu. Pełni ona funkcję zwykłej patelni, ale sprawdzi się w przypadku braku gazu.

Grillowa wersja wyróżnia się dnem pokrytym rowkami. Pozwala to na niestosowanie tłuszczu, a co za tym idzie, na przygotowanie zdrowych potraw. Tłuszcz, który wytapia się w czasie smażenia pozostaje na dnie. Wysoka patelnia wok nadaje się do przyrządzania potraw chińskich.

Jeśli zamierzamy smażyć ryby, najlepiej robić to na specjalnej patelni w kształcie ryby o falistym podłożu. Umożliwia ona obsmażanie ryby w całości. Patelnia do naleśników jest lekka i płaska. Płytkie brzegi pozwalają na podrzucanie naleśników.

Patelnia do jajek charakteryzuje się zagłębieniami, w których umiejscawia się rozbite jajko. Dostępne są małe patelnie o różnych kształtach.