Jak wybierać pieczywo?

www.52um.pl

Pieczywo to podstawa diety większości Polaków – niektórzy jedzą je nawet trzy a nawet cztery razy dziennie. Jednocześnie wśród licznej grupy mieszkańców naszego kraju panuje przekonanie, że chleb jest tuczący i należy go zupełnie wykluczyć z diety.

Dietetycy uważają jednak, że najlepszym rozwiązaniem jest tu znalezienie złotego środka – nie chodzi o to, aby przestać jeść pieczywo, ale żeby ograniczyć jego ilość i wybierać te dobrej jakości. Przede wszystkim więc należy wyeliminować z diety białe, pszenne pieczywo oraz bułki.

Zawierają one bardzo mało wartości odżywczych, a ich spożycie wiąże się z przyjęciem dużej ilości tzw. „pustych kalorii”.

Zamiast białej kajzerki w lokalnej piekarni kupmy grahamkę lub bułkę kukurydzianą. Gorący bochenek jasnego chleba warto zamienić na razowy.

W jaki sposób rozpoznać jednak, że pieczywo sprzedawane jako ciemne, nie jest po prostu barwione karmelem? Prawdziwy żytni chleb jest przede wszystkim o wiele cięższy. Jego skórka jest twardsza i można zaobserwować na niej charakterystyczne pęknięcia.

Miąższ takiego chleba ma zwartą konsystencję – na pewno nie zobaczymy tam żadnych dziur.

Back To Top