Mango to owoc, którego właściwości odżywcze doceniono już ponad cztery tysiące lat temu. Wówczas już było bardzo popularne na terenach Indii, ale do Europy dotarło mniej więcej w XVI wieku.
Przez wiele lat jednak, badacze nie zdawali sobie sprawy, że mango oprócz niepowtarzalnych walorów smakowych ma także wiele substancji odżywczych. Znajdziemy w nim cały wachlarz witamin oraz składników mineralnych.
Na szczególną uwagę zasługuje też potas – jest go aż 168 mg na 100 gram owocu. Dlaczego jeszcze warto jeść mango? Według najnowszych badań może mieć ono działanie antynowotworowe – chodzi tu głównie o zahamowanie rozwoju raka okrężnicy oraz piersi.
W przeprowadzonych testach mango wywoływało śmierć komórek rakowych przy jednoczesnym nienaruszeniu zdrowych tkanek. Mango może też wspomóc obniżenie insulinoodporności oraz przyczynić się do poprawienia tolerancji glukozy.
Reguluje ono także poziom lipidów w organizmie, a tym samym zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.