Zarówno w Polsce, jaki na całym świecie, coraz chętniej praktykowany jest wegetarianizm. Dla jednych jest to rodzaj diety, nowa forma odżywiania, inni zaś twierdzą, że sposób na życie, pewien styl, filozofia. Posiłki wegetariańskie są całkowicie pozbawione mięsa, ryb i wszelkich owoców morza.
Codzienny jadłospis opiera się natomiast na warzywach, owocach, jajach i produktach zbożowych pochodzenia mlecznego (chociaż niektórzy eliminują również mleko ze swojego menu). Wegetarianie przygotowują, więc wszystkie swoje posiłki na bazie wyżej wymienionych produktów. Wielu ludzi, którzy zdecydowali się na właśnie taki styl odżywiania, przyznaje, że jest on bardzo korzystny dla zdrowia, zwłaszcza jeśli chodzi o obniżenie poziomu cholesterolu, zdrowsze serce, sprawny układ krążenia, a także dobre, ogólne samopoczucie, przejawiające się przede wszystkim w wyższym poziomie energii życiowej.
Wszystkie te zalety, powodują, że ludzie coraz częściej sięgają po dania wegetariańskie. Wegetarianie, musza jednak dostarczać organizmowi odpowiednie ilości białka, które normalnie przyjmowaliby wraz z mięsem. Ten niedobór uzupełniają oni dzięki spożywaniu, dosyć popularnych, nie tylko wśród tej grupy żywieniowej, produktów pochodzenia sojowego.
W sklepach, szczególnie tych ze zdrową żywnością, można zakupić produkty sojowe, które pozwalają na przygotowanie smacznego i wartościowego posiłku wegetariańskiego. Są to kotlety sojowe, mleko i jogurty sojowe, tofu, batoniki sojowe, czy same ziarna soi.