Dania „fit”

thumbnail
www.polandmuaythai2014.eu

Nie da się zaprzeczyć, że współczesne społeczeństwo bardzo dużą wagę przywiązuje do rodzaju spożywanej żywności, dostarczania organizmowi cennych składników odżywczych wraz z pożywieniem, po to, by być zdrowym, a także móc się cieszyć nienaganną, atrakcyjną sylwetką. Mówi się nawet o zjawisku z tym związanym, które określa się potocznie „byciem fit”.

Do dań zarówno śniadaniowych, obiadowych, jak i kolacyjnych, które wpisują się w styl życia „fit”, należą potrawy rybne, wśród których najbardziej popularne są te, zawierające łososia wędzonego oraz sardynki. Posiłki te obfitują, bowiem w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, omega-3 i omega-6, które mają zbawienny wpływ na zdrowie człowieka.

Podobnie, olej lniany oraz oliwa z oliwek, które również zawierają te zdrowe tłuszcze, są spożywane głównie pod postacią sałatek i past. Dosyć często słyszy się też o potrzebie spożywania dań, bogatych w likopen, a więc wszystkich tych, które są bogate w pomidory, szczególnie występujące pod postacią pasty.

Warto więc jeść sosy, kremy, przeciery, a także pic soki pomidorowe. Dużą popularnością cieszą się też desery na bazie miodu, które jest bogaty w liczne składniki odżywcze.

Back To Top