Ten nowy zawód budzi duże zainteresowanie, ale również wiele wątpliwości. Każdy, kto chce znaleźć zatrudnienie w kawiarni zastanawia się, czy ta praca będzie dobrze płatna i pozwoli mu żyć na godnym poziomie. Osoby zatrudnione w takich lokalach często rezygnują z pracy, bo nie widzą dla siebie perspektyw rozwoju zawodowego. Restauratorzy czasami nie przywiązują wagi do podnoszenia kwalifikacji swoich pracowników, a ci chcieliby rozwijać swoje umiejętności, by zostać baristami z prawdziwego zdarzenia.
Samo zwykłe parzenie kawy w ekspresie to dla nich za mało. Właściciele lokali gastronomicznych, którym na sercu leży ich dobre prosperowanie często tworzą sieci, dzięki którym lepiej działają na rynku. Organizując u siebie kawiarnie dbają o zatrudnienie najlepszych fachowców. W wybranych kawiarniach w sieci odbywają się kursy dla baristów i wtedy etatowi pracownicy mają okazję podnosić swoje kwalifikacje.
Zdobyte umiejętności i wiedzę teoretyczną eksponują wówczas podczas swojej pracy za barem. Dobrze wyszkolony barista to dla kawiarni prestiż, a właściciel stawiający na specjalistów może być pewien sukcesów. Swojego fachowca na pewno doceni i odpowiednio wynagrodzi. Pracując w takiej kawiarni, gdzie są perspektywy rozwoju zawodowego warto zostać baristą, bo tutaj ten zawód jest traktowany z należytą powagą.
Z pewnością również można powiedzieć, że do profesjonalnej kawiarni zechcą przychodzić smakosze kawy, którzy będą mogli się nią tutaj delektować i wymieniać poglądy na temat swojego ulubionego napoju.