W gorącym oleju możemy przygotować kurczaka w cieście czy słodkie pączki. Do smażenia w głębokim tłuszczu przydadzą się łyżka cedzakowa i termometr.
Te dwa akcesoria znacznie ułatwią przyrządzanie potraw. Jeśli często wykonujesz przepisy w podobny sposób, koniecznie zaopatrz się w takie kuchenne przybory.
Zanim przystąpimy do smażenia, zaopatrzmy się w termometr, który mierzy temperaturę rozgrzanego tłuszczu. Wybierzmy taki, na którym ławo jest odczytywać skalę pomiaru.
Narzędzie pozwoli uniknąć palącego się oleju, wchłaniania zbyt dużej ilości tłuszczu oraz niedostatecznego obsmażenia produktu. Kiedy smażone specjały będą gotowe do wyjęcia, czas na łyżkę cedzakową.
To szeroka łyżka na długiej rączce i z licznymi dziurkami. Może być wykonana z teflonu lub innego materiału.
Łyżka uchroni nas przed oparzeniem i zachowa właściwy kształt wyjmowanym produktów. Długa rączka przyda się w szczególności, gdy musimy wyjąć danie z głębokiego garnka wypełnionego rozgrzanym tłuszczem.